top of page

ONZE MENNOGEMEENTE

 

Onze Mennogemeente gaat terug op twee Menno's. Allereerst Menno Simons, hij leefde in de 16de eeuw in de begintijd van de kerkhervorming. Hij hoorde bij de groep wederdopers, die er voor kozen om, al waren zij als baby gedoopt, bewust gedoopt te worden als volwassene. De mensen die daarvoor kozen in de 16de eeuw namen het risico van vervolging en zelfs dood.

De wederdopers of anabaptisten lazen zelf de bijbel en leefden volgens een aantal Bijbelse principes:

  • geen eed zweren, want Jezus zei: je ja moet ja zijn en je nee nee. 

  • geen wapens dragen, want je mag niet doden

  • broederschap: gelijkheid van alle leden, want voor God zijn alle mensen gelijk en niemand staat boven de ander

  • geloven is kiezen voor een manier van leven, het gaat om wat je doet in Jezus naam

  • geen baby's dopen, maar wie er zelf om vraagt en weet waarom hij of zij gedoopt wil worden.

Onze voorganger is eigenlijk een doopsgezind predikante en zij gelooft in de doperse principes. Op dit moment zijn doopsgezinden niet meer speciaal wederdopers, dat was een scheldnaam die zij kregen indertijd, omdat zij hoewel zij als baby gedoopt waren zich opnieuw lieten dopen. De meeste doopsgezinden van nu zijn niet als kind gedoopt en kiezen als zij weten wat zij geloven en zelf hun geloof kunnen belijden voor de doop. Dat is dan hu eerste doop.

 

De andere Menno is de vader van Jolan Gaaikema, onze eerste predikante. Menno Gaaikema was een doopsgezinde predikant, die samen met zijn vrouw Tilly Paul, die ook predikante was, een gemeenschapshuis stichtte in 't Oldorp bij Uithuizen in Nederland, dat later volkshogeschool werd. Zij geloofden in gemeenschap en verbroedering van hen die verschillend waren, zo probeerden zij boeren en landarbeiders bij elkaar te brengen en hun te leren, dat de een niet hoger dan de ander was. Ook brachten zij na de tweede wereldoorlog Duitsers en Nederlanders bij elkaar om hen waarachtige vrede te leren.

Later organiseerde Menno Gaaikema internationale werkkampen bij het gemeenschapshuis en in de tijd van de koude oorlog werkten Russen Tsjechen en Amerikanen en mensen van veel meer volkeren samen aan dat ene doel. Onze Mennogemeente wil ook heel verschillende mensen bij elkaar brengen en hun leren elkaar te verstaan en met elkaar samen te leven. 

Menno Simons, een Nederlandse kerkvader uit de 16de eeuw.

Gemeenschapshuis 't Oldörp bij Uithuizen

Hier is Menno Gaaikema en op de andere  foto staan zijn vrouw Tilly Gaaikema-Paul met rechts Seth en links Elien. Hun idealisme hebben zij doorgegeven aan hun dochter Jolan en aan onze gemeente en leefgemeenschap.

bottom of page